Rasinfo

Den vänliga jätten!


Utseende

Maine coonen är en robust och storväxt kattras. De utvecklas långsamt och är inte färdigvuxna förrän i femårsåldern. Honorna brukar väga runt 3,5–6 kg och hanarna 6-8 kg, en del blir mycket större. Maine coon utvecklades i nordöstra USA där bara de starkaste och största jägarna kunde överleva. Den har medium stora ögon och stora öron.  Maine coonens huvud är av medium storlek och ger ett fyrkantigt intryck och de stora öronen sitter högt placerade på huvudet. Kroppen är lång och muskulös, med bred bringa och kraftig benstomme. En stor yvig svans som når från svansrot till skulderbladen, så att katten kan svepa den runt sig under kyliga nätter. Tassarna är stora och runda, ofta med pälstofsar mellan tårna - så kallade "snöskor". Pälsen är halvlång (semilånghår) och silkeslen och den tovar sig sällan. De ska gärna ha krage (växlar mellan årstiderna). Kragen utvecklas lite senare. Pälsen är längre under magen och runt bakbenen. På huvud, skuldror och framben är pälsen kortare. Även öronen är välpälsade ofta med tofsar på spetsen.

Temperament

"En hund i en kattkropp".l sättet sägs Maine coonen vara rätt hundlik; de vill alltid vara med överallt och se vad den övriga familjen har för sig. Det är ganska vanligt att de skaffar sig en "favorit"matte/husse som den tyr sig extra till. En Maine coon har ofta lätt att komma överens med andra djur, då den är snäll och trygg i sig själv.  Detta i kombination med dess storlek gör att de gör sig väl förtjänta av smeknamnet "The Gentle Giants". Ett roligt särdrag hos Maine coonen är att den förutom det vanliga jamandet ofta använder sig av ett kvittrande "brrrp", vilket man ofta hör när de är busiga eller då de är ömhetstörstande och vill ha kontakt. En del Maine coonen har ofta en förkärlek till vatten och leker gärna med vattenskålen eller sitter i badkaret eller vill vara med och duscha.


Historia

Maine coon anses vara den första kattrasen från Amerika. Man vet inte riktigt hur rasen uppkom men det finns många myter kring det. En av de vanligaste är från Maine och går ut på att katten uppstått genom parning mellan katt och tvättbjörn(raccoon på engelska, därav namnet). Detta trodde man på grund av storleken på katterna och deras stora, yviga svansar. En annan mycket omstridd skröna är att den franska drottningen Marie Antoinette hade dessa katter som husdjur under den franska revolutionen och valde att skicka dem i en båt till Amerika för att de skulle slippa undan revolutionen. Troligare är att katten uppkom genom naturliga korsningar mellan långhåriga katter som sjömän fört med sig till Maines hamnar och engelska katter som nybyggarna tog med sig på 1600-talet, skandivaviska eller ryska katter samt korthåriga amerikanska huskatter.

År 1986 registrerades den första Maine coonen inom SVERAK, men det dröjde till år 1989 innan den första Maine coon-kullen föddes i Sverige. Idag har den blivit en av våra mest populära raser och det registreras drygt 1120 (år 2007) nya Maine coons i SVERAK varje år. Inom IDP Sverige registrerades över 200 Maine cooner 2007.

Under rasens tidiga år var det bara de brunagoutifärgade katterna som fick kallas Maine coon, katter med andra färger och utteckningar kallades gemensamt för maine shag. Idag är så gott som alla färger, inklusive färger med vitt, tillåtna. Undantag är maskade mönster samt choklad, lila, kanel och fawn.


Källa: Wikipedia


Kloner
Varför bör vi ta hänsyn till dem och vad är det?

Ska försöka att på ett enkelt sätt förklara det här med klonerna, vad de är för något och hur de påverkar aveln. År 1978 föddes en katt vid namn Heidi Ho Sonkey Bill , han var son och dubbel sonson till Andy och Bridget Katt of Heidi Ho. Hans far var son till dessa två och hans mors båda föräldrar var också avkommor till dessa två. När han sen parades med Tanstaafl Polly Adeline skedde det otroliga att deras avkommor alla var lika som blåbär, nästan som om de vore klonade...
Så när vi idag pratar om klonerna, talar vi om sönerna och döttrarna till Sonkey och Polly. Klonerna användes om och om igen, eftersom deras avkommor blev katter av mycket hög show-kvalitet och verkligt bra storlek. Många uppfödare beslutade att lite var bra men att mycket var bättre! Trots att klonerna i sig inte hade särskilt hög inavelsgrad (9,4%), så linjeavlades det mycket med dem och deras avkommor.Idag har många Maine Cooner stamtavlor med 35% kloner, ibland ända upp emot 50% kloner. Om du analyserar stamtavlor på dagens Maine Cooner så är det detta *speciella* par som är så vanligt förekommande i våra stamtavlor.


Klonerna inkluderar:

* Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon
* Heidi Ho Aurora of MtKittery
* Heidi Ho Barnaby Katt
* Heidi Ho Camille of Calicoon
* Heidi Ho Canth of Tanstaafl
* Heidi Ho Coon Victoria
* Heidi Ho Just Plain Bill Katt
* Heidi Ho Justin Morgan Katt
* Heidi Ho Lady Arwen of Mary B
* Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie
* Heidi Ho Molly Brown of Tanstaafl
* Heidi Ho Percival of Meunerie
* Heidi Ho Portius of Olde Farm
* Heidi Ho Rachel Adeline
* Heidi Ho Richard III of Charmalot
* Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn
* Heidi Ho Wilyum of Ktaadn


Mer detaljerad information om dessa katter finns tillgänglig i Maine Coon databasen.
Där finns också listat ytterligare avkommor ifrån varierande andra parningar av top fem katterna.

Källa: Pawpeds


Förutom kloner så pratar vi uppfödare även om procent på katten! Vad är det ?Om du tänker dig att din katts stamtavla består av 100 katter = 100%. Om då din katt har säg 50% kloner i sin stamtavla så innebär ju det 50 katter, är du med? Detta innebär att hälften av alla katter i din katts stamtavla härstammar ifrån samma syskonskara! Om vi istället säger att din katt har 25% i kloner, så innebär ju detta att 25 av de 100 katterna är kloner. Alltså en fjärdedel av din katts stamtavla består av dessa 17 syskon i detta fall!

Med andra ord kan man ord tänka så här:

50% - Halva stamtavlan består av dessa 17 syskon och har därmed en mycket snäv genbas och inget vi skulle vilja avla på
25% - En fjärdedel av stamtavlan består av dessa 17 syskon, fortfarande är genbasen lite väl snäv men helt ok absolut värde vi använder i vär avel.
12,5% - En åttondel av stamtavlan består av dessa 17 syskon, vilket är jättebra


Källa :Pawpeds